Just Dentall Gülüş Tasarımı

Gülüş tasarımı, beden dilimizin en önemli parçası olan gülüşümüzün; estetik görünüme kavuşması amacıyla yapılan diş hekimliği uygulamalarıdır. Gülüş estetiğindeki değişimler kişinin sosyal hayatını direkt olarak etkilemektedir. Kişinin kendini rahat hissetmesi ve özgüveni ile de yakından ilişkilidir. Bu olumlu değişimler nedeniyle, gün gülüş tasarımı ve diş estetiği tedavileri daha çok ön plana çıkmaktadır.

Gülüşümüz esnasında ortaya çıkan, ön planda olan dişlerimiz, gülüş tasarımında sıkça uygulama yapılan alanlardır. Gülümserken diş etlerinin çok fazla görünmesi, diş çarpıklığı, eksikliği, kırık diş, diş eti çekilmesi, renklenme gibi problemler kişinin gülüşünü gizlemesinin yanında kendine güven duygusunun da zedelenmesine neden olur.

Gülüş tasarımındaki amaç diş sağlığını koruyarak estetik dokunuşlar yapmaktır.Bunun için önce;

fotoğraf analizi ve model analizi yapılarak 3D Dijital gülüş tasarımı yapılır. Bu tasarımlar hastanın ihtiyaçları ve istekleri doğrultusunda kişiye özel hazırlanır.Gülüş tasarımında;

Pembe estetik, diş beyazlatma, bonding, yaprak porselen (Lamine diş, Laminate veneer), tam seramik kaplama (Emax, Empress), Zirkonyum Kaplamalar tercih edilir ve ona göre düzenlemeler yapılır.

Birey gülümsediğinde çok fazla diş eti dokusu gözüküyorsa veya diş etleri düzensizse, gözüken dişeti seviyesini azaltmak için önce lazerlerle “diş eti düzenleme” yapılır. Bu pembe estetiktir. Diş etleri ve dişler bir bütün olarak düşünülür ve önce dişeti düzenlemesi ile işe başlanır. Sonra ihtiyaç durumuna göre neler yapılabileceği planlanır.

Pembe Estetik

Diş etlerinde yapılan estetik uygulamalara pembe estetik denilmektedir. Diş estetiğinin sağlanmasında diş etlerinin rengi, diş etinin diş ile olan seviyesi ve diş etlerinin sağlıklı olması önemlidir. Diş etine sağlıklı denilebilmesi için diş etinin açık pembe renkli olması ve diş etinin dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışık olması gereklidir.

Pembe Estetik yöntemleri

Farklı problemler için kullanılan farklı teknikler ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

  • Rejeneratif: Diş eti hastalıkları nedeni ile yıkıma uğramış olan diş destek dokularının, vücudun kendi yapım mekanizmalarını tekrar uyararak yeniden yapılanması amacıyla uygulanır.
  • Gingivektomi: Diş eti büyümesi ve derin ceplerin oluştuğu bölgelerdeki fazlalıkların uzaklaştırılması işlemidir.
  • Gingivoplasti: Fazla görünen diş eti veya asimetrik seviyelenmeleri düzeltmek için uygulanan işeleme denir.
  • Kron Boyu Uzatma: Fazla olan diş eti dokusunun çıkarılıp kemiğin yeniden şekillendirilerek dişlerde daha uzun bir görünümün elde edildiği yöntemdir.
  • Botoks uygulaması: Diş etlerinde olan sorunların cerrahi yollarla giderilemediği durumlarda, botoks uygulaması ile dişeti sorunları giderilebilir.

PORSELEN LAMİNA

Yaprak porselen olarak da bilinen lamina porselen kaplama, estetik görünüm kaygılarını ortadan kaldıran, dişlerdeki kırılma ve deforme olma durumlarına göre özel olarak hazırlanan ve dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan porselen diş tasarımlarıdır. Dişlerde hiçbir aşındırma yapılmaksızın uygulanan lamina diş kaplama, mükemmel uyum ve hassasiyet yakalanmasını sağlarken ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Diş görünümüne yakın olan porselen lamineler, ince bir yapıya sahip olsa da oldukça dayanıklıdır ve kolay kolay kırılmaz. Sağlam diş dokusunun en az kaybedildiği yöntem olması yönünden tercih edilen lamina porselen kaplama ile kaybedilen diş dokuları tekrar kazanılır.

Lamina Porselen Kaplama Neden Yaptırılmalıdır?

Yaşa ve ağız bakımına bağlı olarak dişlerin rengini ve dayanıklılığını kaybetmesi söz konusudur. Zamanla zayıflayan dişler aşınabilir ve kırılabilirler. Bu durumlarda estetik diş hekimliği yardımıyla kaybedilen dişler tekrar kazanılabilir. Aynı zamanda estetik kaygı duyan kişiler, dişlerinin göze hoş görünen bir forma kavuşmasını isteyebilirler. Yine bu aşamada lamina diş kaplama ya da tam seramik kaplama seçenekleri yardımcı olabilir. Şekil bozukluklarını gidermek, hafif çapraşık dişleri düzeltmek, renk uyumsuzluklarını ortadan kaldırmak, ön dişleri hizalamak ve diğer estetik ve fonksiyon bozukluklarını gidermek için porselen diş kaplama yaptırılmalıdır.

Porselen Laminalar Hangi Durumlarda Uygulanır?

Gerekli olduğu durumlarda hemen her yaştan hastaya uygulanabilen lamina porselen dişler, özellikle diş yapılarını beğenmeyenler için restoratif avantaj taşırlar. Lamina porselen kaplama uygulanmasının gerekli olduğu durumlar ise şöyledir:

  • Ön dişlerdeki ayrıkların kapatılmasında,
  • Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,
  • Dişlerin uzunluklarını arttırmada,
  • Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde,
  • Ön dişlerin çürük olması durumlarında,
  • Yapısal formu ve şekli kötü olan dişlerde,
  • Sararmış ve eski dolguları olan dişlerde,
  • Çapraşık ve eğri dişlerde,
  • Ayrık dişleri birleştirmede (diastema kapama),
  • Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,
  • Diş formundan memnun olunmayan dişlerde,
  • Kalıtsal yapı bozukluklarında.

Lamina porselen uygulamalarının yapılacağı durumlar ilk muayene sonrası tespit edilir. Kişiye özel tasarımlarla en iyi sonuç alınır.

Lamina Diş Tedavileri Kimlere Uygulanamaz?

Lamina porselen diş tedavisi ilerleyen zamanlarda tehlike oluşturacağı için:

  • Gece uyurken diş sıkması olan kişilerde,
  • Çene bozuklukları olan kişilerde
  • Tırnak yeme, kalem ısırma vb. Rahatsızlıkları olan bireylerde,
  • İleri derecede diş eti çekilmesi olan kişilerde bu durumlar tedavi edilmeden uygulanmaz.

Bu rahatsızlıkları olan kişilere porselen diş kaplama yapılması durumunda kaplamalar zarar görecek ve diş sağlığı daha da kötüye gidecektir.

Lamina Porselen Kaplamalar Nasıl Yapılır? Tedavi Aşamaları

Kısa sürede dişe adapte edilen lamina diş kaplama tedavisi, ilk olarak ağız içi ölçülerin alınması ile başlar. Çıkarılan model ile laboratuvarda mock-up denilen test uygulaması yapılır. Doktor ve hasta çıkarılan model üzerinde karar verdikten sonra dişler işlem için hazırlanır. Lamina porselen kaplama yapılacak diş sayısına göre işlem süresi değişebilir. Geçici kaplamalar hastanın dişleri üzerine yapıştırılır ve uyum sorunları gözlemlenir. Herhangi bir sıkıntı yaşanmazsa son düzeltmeler yapılır ve esas porselenler hazırlanır. Lamine porselen dişler özel bir uygulama ile yapıştırılır. Hasta yeni dişlerini aynı gün kullanmaya başlayabilir.

Lamina Porselen Kaplama Tedavisinin Avantajları

Son yıllarda estetik diş hekimliğinin en çok tercih edilen uygulamalarından olan lamina porselen kaplamalar, doğal diş formunu kazandırmasının yanında avantajlarıyla yaşam kalitenizi arttırıyor. Porselen diş kaplama avantajları:

  • Lamina porselenlerin renkleri değişmez, sağlam ve güçlüdür.
  • Dişlerinizi aşındırmadan uygulanabilir.
  • Son derece estetik bir görünüme sahiptir.
  • Tek dişe ya da çoklu uygulanabilir.
  • Gerçek dişlerinizden ayırt edilemez.
  • Renkleşme göstermez.
  • Pürüzsüz bir yapıya sahiptir.
  • Kırılma dirençleri oldukça yüksektir.
  • Lamine diş kaplamalarının germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yüksektir.

Lamina diş kaplama, dişlerinizin doğal yapısını bozmadan istediğiniz estetik özelliklerde üretilir. Bir kaç seans içerisinde dişçi koltuğundan yeni dişlerinizle birlikte kalkabilirsiniz. Porselen diş kaplama ile özgüveninizi ve görünümünüzü tazelersiniz.

Porselen Lamina Dezavantajları

Lamina porselen kaplama uygulamaların dezavantajı maliyetli olmalarıdır. Yurt dışından ithal edilen malzemelerle yapıldığı için tedavi ücretleri yüksek olabilir. Hassas diş hekimliği uygulamalarından olan lamine kaplamalar, iyi bir laboratuvar aşaması gerektirmektedir. Yapılan ufak hatalar maliyeti yüksek lamina diş kaplama uygulamalarının çöpe atılmasına neden olacaktır.